Aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo ypač tyras alyvuogių aliejus  KOLYMVARI PDO su saugoma kilmės nuoroda "Kolymvari, Chanija, Kreta“.  Tai ypatingos kokybės, cheminių ir organoleptinių (skonis, kvapas, spalva, konsistencija) savybių produktas, kuris įgavo šias savybes dėka dirvožemio, klimato, alyvuogių auginimo metodo ir aliejaus išgavimo būdo.

Šis produktas yra sertifikuotas atitinkamų valdžios institucijų: tiek jo cheminė sudėtis, tiek juslinės savybės. Šis pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus idealiai tinka ir kepti. Dėl sudėties savybių, jis gali atlaikyti aukštą temperatūrą - iki 220°C - skirtingai nei kiti riebalai ir aliejai (saulėgrąžų aliejus (170°C), kukurūzų aliejus (160°C) ir margarinas (150°C) ir sviestas (110°C)).

 Aliejaus rūgštingumas – 0,3-0,8%.

Tyrimais įrodyta, kad gryno pirmojo spaudimo alyvuogių aliejuje esanti riebalų rūgščių kombinacija yra artima motinos pieno sudėčiai. Šis faktas, taip pat aliejuje esantis provitaminas A patvirtina, kad alyvuogių aliejus naudingas tiek suaugusiems, tiek moterims nėštumo bei žindymo metu, tiek ir vaikams. Alyvuogių aliejus yra turtingas vitaminais A, D, K ir E.

Alyvuogių aliejus plaukams

Alyvuogių aliejus yra dažnai naudojamas kaip priemonė pamaitinti plaukus. Jame esantys antioksidantai apsaugo plaukus ir galvos odą nuo laisvųjų radikalų, kurie skatina ankstyvą senėjimą. Šis aliejus puikiai drėkina plaukus ir gali padėti slenkant plaukams. Taip pat jis puikus minkštiklis, kuris suteikia plaukams blizgesio ir sveiką išvaizdą.

1. Alyvuogių aliejaus naudojimas ant šlapių plaukų:

· Išplaukite galvą su šampūnu ir kondicionieriumi ir iššukuokite plaukus,

· Ištrinkite rankas 1 – 2 šaukštais alyvuogių aliejaus ir kuo geriau padenkite juo plaukus, įmasažuokite galvos odą ir palikite jį susigerti.

2. Alyvuogių aliejaus naudojimas ant sausų plaukų:

·  Iššukuokite plaukus

- 1 arbatiniu šaukšteliu alyvuogių aliejaus įtrinkite plaukų galus

· pereikite prie visų plaukų ir įtrinkite aliejumi plaukus atskiromis sruogomis

· Plaukų šaknis palikite neišteptas, maždaug 2,5cm nuo galvos odos ir išdžiovinkite plaukus su plaukų džiovintuvu, pučiant vidutinio karštumo orą.

Esant didesniems plaukų pažeidimams, galite ištepti plaukus aliejumi ir palikti taip 2 valandoms arba net visai nakčiai. Po to įprastai išplaukite galvą šampūnu.

Alyvuogių aliejus odai

Alyvuogių aliejus yra puiki priemonė veido kaukei - jis pamaitins ir suminkštins odą, suteikdamas jai natūralaus spindesio:

Sumaišykite šaukštą alyvuogių aliejaus su kiaušinio tryniu ir padenkite šia mase švarią veido odą. Palaikykite 10 minučių ir nuplaukite šiltu (ne karštu) vandeniu.

Alyvuogių aliejus nagams

Alyvuogių aliejus gali padėti sustiprinti jūsų nagus. Tiesiog įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus į dubenį ir pašildykite jį iki kambario temperatūros ir palaikykite jame nagus 10 minučių. Pakartokite šią procedūrą 2 kartus per savaitę ir turėsite sveikus, stiprius ir gražius nagus.


Alyvuogių aliejaus nauda sveikatai

Kraujotakos sistema – Viduržemio jūros regiono gyventojai, palyginus su kitomis pasaulio dalimis, retai miršta dėl kraujagyslių ir širdies ligų. Tai siejama su jų vartojamais riebalais, kurių didžiausią dalį sudaro alyvuogių aliejus. Ispanijoje atliktas tyrimas nustatė, kad žmonės, dažnai vartojantys alyvuogių aliejų turi mažesnę tikimybę susirgti širdies ir kraujotakos sistemos ligomis, įskaitant hipertenziją (aukštą kraujo spaudimą), hiperlipidemiją (didelis trigliciredų ir cholesterolio kiekis kraujyje) ir insultą. Taip pat nustatyta, kad reguliarus šio aliejaus vartojimas padeda sumažinti uždegimą, endotelio disfunkciją ir trombozę.

Kaulai – vitaminas K, esantis alyvuogių aliejuje, yra svarbus kaulų sveikatai. Jis skatina kaulų masės padidėjimą. Be visa to jis apsaugo smegenyse esančius neuronus nuo pažeidimų, o tai leidžia sumažinti Alzheimerio ligos riziką.

Insultas – atlikti tyrimai parodė, kad vyresnio amžiaus žmonės, vartojantys alyvuogių aliejų virimui, kepimui ar salotoms, turi 41% mažesnę tikimybę patirti insultą, nei tie, kurie nevartoja alyvuogių aliejaus apskritai.

Depresija – žmonės, vartojantys alyvuogių aliejų, turi mažesnę tikimybę susirgti depresija.

Krūties vėžys – alyvuogių aliejus sumažina krūties vėžio riziką, slopindamas šį vėžį sukeliančio onkogeno p21(ras) veiklą, apsaugo ląsteles nuo DNR pažeidimų ir skatina navikinių ląstelių žūtį.

Cholesterolis – tyrimai parodė, kad kasdien vartojant alyvuogių aliejų, galima efektyviai sumažinti blogojo (MTL) cholesterolio kiekį kraujyje.

Oda – alyvuogių aliejus turi nemažai vitamino E, šis vitaminas svarbus odos sveikatai, jis apsaugo odą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.

Alzheimerio liga – mokslininkai pastebėjo, kad Viduržemio jūros regione, kur alyvuogių aliejaus suvartojama daugiausiai pasaulyje, yra rečiau sergama Alzheimerio liga. Atlikti tyrimai su pelėmis parodė, kad pirmo spaudimo alyvuogių aliejus gali padėti sumažinti Alzheimerio ligos riziką.

Opinis kolitas – tai gana dažnai pasitaikanti lėtinė liga, kuri sukelia storosios žarnos uždegimą. Mokslininkai nustatė, kad alyvuogių aliejaus komponentas – oleino rūgštis, gali padėti išvengti šio susirgimo, todėl jie rekomenduoja suvartoti nuo 2 iki 3 šaukštų alyvuogių aliejaus kasdien.


 Ypač tyras alyvuogių aliejus spaudžiamas iš žalios spalvos pereinančių į geltoną ir rausvą spalvą Koroneiki rūšies alyvuogių.  Todėl Extra Virgin alyvuogių aliejus visuomet spaudžiamas anksti rudenį – pradedama nuo spalio mėnesio, baigiama gruodžio mėnesį. Nuskynus alyvuoges, aliejus išspaudžiamas ne vėliau nei per 24 valandas.

Kokybiškas alyvuogių aliejus gali ir turi kvepėti tokiais neįtikėtinais kvapais kaip ką tik nupjautos žolės, citrinų ar pomidorų. Bekvapis ir beskonis alyvuogių aliejus – tai nekokybiško aliejaus ženklas. Ragaudami kokybišką ypač tyrą alyvuogių aliejų gerklėje turite jausti aitrumą, tarsi kutenimą – tai kokybiško aliejaus ženklas.

Alyvmedžiai vaisius subrandina 1 kartą per metus (spalio-gruodžio mėnesiais).

Vienam litrui Extra Virgin alyvuogių aliejaus išspausti reikia 5-6 kg alyvuogių.

Šalto spaudimo alyvuogių aliejus išgaunamas žemesnėje kaip +27°C temperatūroje mechaniniu spaudimu, naudojant hidraulinius presus. Jokie alyvuogių pakaitinimo, cheminiai ar kiti apdorojimo metodai nenaudojami. Pirmo spaudimo alyvuogių aliejus gaunamas tiesiogiai spaudžiant alyvuoges, o ne jų išspaudas. Jei alyvuogių aliejus spaudžiamas didesnėje temperatūroje, iš išspaudų ar naudojant chemines priemones, jis nebegali būti vadinamas Extra Virgin.

Ant kokybiško Extra Virgin alyvuogių aliejaus galima kepti. Įdomu tai, kad ypač tyras alyvuogių aliejus yra vieninteliai riebalai, kuriuose yra polifenolių, o tai reiškia, kad net tuo momentu, kai pasiekiama „dūmo taško“ temperatūra ir pradeda kurtis laisvieji radikalai, jie iškart neutralizuojami polifenolių, esančių aliejuje.

0